גם נכים זכאים למשכנתא

גם נכים זכאים למשכנתא

לא ייתכן שכל פעם שתצוץ בעיה חדשה לגבי בעלי מוגבלויות יזדקקו לחקיקה מתקנת כדי לסגור בעיות כלכליות או רפואיות,

נכים עובדים שהם בעלי הכנסה (לא מקצבה) מעל הממוצע במשק אינם זכאים לקבל משכנתא. מדובר בכל ציבור הנכים, גם באלה שיש להם הון לרכישת דירה וזקוקים למימון של 25%–30% בלבד להשלמת הרכישה. הסיבה לאי קבלת משכנתא היא שחברות הביטוח אינן מוכנות לבטח נכים, והבנקים למשכנתאות דורשים ביטוח חיים בגובה המשכנתא כדי לגבות את הביטוח במקרה של פטירה כשהבנק הוא המוטב בפוליסה.

חברות הביטוח, שמקבלות דיווח מסודר מהמבוטח על מצבו הבריאותי, מזהות מיהם הנכים, ומודיעות להם כי לא יסכימו לבטחם. בהיעדר ביטוח, הבנקים מסרבים לתת משכנתא, וכך נשללת מהנכים היכולת לרכוש דירה אף שהם לווים טובים בשוק המשכנתאות.

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) יוזמת שינוי בחוק הבנקאות, שימנע מהבנקים לסרב לבעלי מוגבלות ונכים עובדים להעניק הלוואה לדיור בגלל היעדר ביטוח חיים. לשינוי של אלהרר יש תומכים בקרב כל המפלגות, וסביר להניח שאיש מחברי הכנסת לא יצביע נגד ההצעה.

המשכנתא היא רק אחת מהעוולות שמוטלים על נכים בישראל. כאב לבן נכה אני נתקל בשורה ארוכה של עוולות שאינן מקובלות במדינות מתוקנות. הדבר מתחיל בדרכי גישה לנכים למוסדות רפואיים וציבוריים, שחלקם לא מתייחס כלל למצב של נכות. לאחר מכן נכה (שאינו נמנה עם כוחות הביטחון) מקבל טיפול מוגבל במוסדות הבריאות הציבוריים. ההשקעות בחינוך, בפנאי, בספורט ובתרבות רחוקות מהסכומים הריאליים הנדרשים לנכים.

כשבעל מוגבלות ראייה חמורה וקבועה נדרש כל שנה להוכיח מחדש שלא חל שיפור במצבו - זהו טרטור מיותר וביורוקרטיה חסרת טעם. כדי לקבל תו חניה עירוני לנכה 100% בנכות פיזית, על הנכה או הוריו להציג חוזה שכירות או בעלות על נכס ותיעוד נכות לעירייה כל שנה מחדש. בנכויות מסוימות, לא בנכות כללית אלא פיזית, קיימים מומחים מעטים המורשים לאשר מצב רפואי בעלות כספית יקרה. גם מומחים אלה, שמציינים כי מדובר בפגם גנטי שאינו ניתן לתיקון ברפואה, נדרשים לשוב ולבדוק את החולה כעבור שנה, אף שברור כי לא צפוי שום שיפור במצבו הרפואי. מכשיר משוכלל לניטור סכרת שעלותו יקרה אינו מוצע לרבים מנכי הסכרת.

הגיע העת שאחרי שנכתבו מגילות זכויות האדם, הצרכן, הנשים ואחרות, שתורחב הגדרת "חוק שוויון זכויות אנשים עם מוגבלות", שהטיפול בו החל ב–1997, ומתברר שכל הזמן נדרשים בו תיקונים וחקיקות משנה, כפי שאמור להתבצע במשכנתאות. לא ייתכן שכל פעם שתצוץ בעיה חדשה לגבי בעלי מוגבלויות יזדקקו לחקיקה מתקנת כדי לסגור בעיות כלכליות או רפואיות. אפשר להקים ועדה שבה יישבו נציגי הנכים והמוגבלים, אנשי ביטוח לאומי, רופאים, ארגונים כלכליים ומומחים, ותנוסח מגילה שתקיף את מרבית הנושאים הנוגעים לחיי הנכים ותציג הקלה בחייהם. אומללות יש לנכים ולמוגבלים לצערנו בשפע, וצודק יהיה אם מגילת הזכויות תקל על מצבם.

הכותב הוא מרצה בכיר במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה

דלג לתוכן מרכזי